Translate

15 Mart 2012 Perşembe

FARKLI DÜŞÜN !!!









                     Dünya yeniden büyük bir değişim evresinde. Kabul görmüş genel söylem; ‘ekonomik kriz’ geçirdiğimiz. Oysa artık çoğunluk; ‘evet epeyce ciddi bir trübülans geçirdik, ama bu pek öncekilere benzemiyor, bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak galiba’ demeye başladı.
Doğrudur. Dünya yep yeni bir döneme daha girdi. Sıkıntıları ‘kriz’ olarak nitelemek hem yetersiz, hem yanlış olur. Geçirmekte olduğumuza, ancak; evrim diyebiliriz. Tarım, sanayi, sanayi sonrası bilgi toplumu, dijital dünya derken, şimdi; oldukça sancılı bir biçimde ‘Sibernasyon Çağı’na girdik. Bundan böyle yapmamız gereken, ‘sıkıntıları ne zaman, hangi paketlerle atlatır, yine eski güzel günlere döneriz’ diye düşünmek yerine; bu büyük dönüşümü yönetmek üzere ne olup bittiğine doğru teşhis koyup, doğru sorular sorup, geleceği tahmin değil, tasarlamak için harekete geçmek.
Son yirmi yılda, Internet ve GSM dünyası, tüm iş, yaşam modellerimizi baştan aşağı dönüştürmüştü. Şimdi, Sibernasyon Çağı’nda; daha da hızlısını ve derinini; ‘Nano ve Genetik’ teknolojilerin tetikleyeceği değişikliklerle yaşayacağız. Sibernasyon; insan aklı ile teknolojinin ve dış-zekanın birlikte karar verme, problem çözme ve üretme süreçlerinde, aktif olarak birlikte rol alacağı ilk dönem.
          Dünyanın geçirdiği evrimlerde; tarım işçiliğinden, mavi iş önlükleri giyerek fabrika işçisine dönüşen, bilgi devrimi çağında da mavi önlüklerini çıkarıp, kurumsal alanların beyaz gömlekli ofis çalışanları haline gelen insanlar; Sibernasyon Çağı’nda ya yerlerini robotlara, akıllı makinalara bırakacak, ya da onlarla omuz omuza çalışacaklar.
İşsizliğin ve gelecek kaygısının tüm dünyada giderek en önemli sorun haline gelmesinin temelinde bu kaçınılmaz değişim, dönüşüm yatmaktadır.
            Sanayi ve sanayi sonrası toplumların koşullarına uygun yapılanan ’istidam’ modellerine bir daha asla geri dönemeyeceğimizi uzgörmek, bir kehanet ya da tahmin değildir.
            Eriştiğimiz teknoloji, bilgiye erişim, senaryo kurgulama kapasitesi, aklımızı kullanma yetkinliklerimizle, iş ve meslek alanındaki olası, iyi-kötü senaryoların tamamı ‘iş bulma, istihdam’ modellerinin yerini; ‘iş kurma-girişimcilik’ akımlarının alacağına dair kuvvetli sinyaller vermektedir.
             Önümüzdeki on yılda, sanayi’nin % 80’lere varan ekonomik ağırlığı, % 20’lerdeki servis, hizmet sektörlerine kayacak, sanayi tesisleri ya kapacancak, ya büyükler tarafından satın alınacak. Üretime devam eden ya da büyüyenler; ileri teknoloji kullanan, mutlaka nano ve genetik temelli dönüşüm geçirecek, standart rutin işleri makinalara yaptıracaklar. Bu tür iş yerlerinde istihdamı devam edecek personel; mutlaka çok yaratıcı, tasarımcı, uzman, alanıyla ilgili son teknolojiye hakim insanlardan oluşacak.
İş yerlerinde sabit ücretle çalışanlar kadar, dışardan kontratlı, serbest zamanlı, esnek zamanlı, mevsimsel, proje temelli vbg çeşitli modellerde emeğini, uzmanlığını satan taşeronlar olacak.
Küçük, bireysel internet girişimciliğinde, patlama yaşanırken, her şeye rağmen teknoloji algısı, bilgisi, uzmanlık alanı geliştiremeyenler ise sosyal sorumluluk, sivil toplum örgütleri, işsizlik sigortası örgütlerince kollanacaklar.
              Gelecekte her meslek ve alan dönüşecek; tüm alanlar için ‘en iyiler’ başarılı olacak. parlayacak. Diploma, okul adı vbg önemini yitirecek, deneyim ve bilgiyi, kaynakları akıllıca, stratejik, sürdürülebilir şekilde anlamlandırma, işi yapma özellikleri önemsenecek.

Şu anda bilmediğimiz, binlerce yeni meslek, iş alanı doğacak. Bunların çoğu internet üzerinden yapılabilir şekilde olacak.

Gelecekte parlama olasılığı yüksek meslek, alan ve iş modellerine dair esinlendirici bilgileri aşağıda paylaşıyorm;
Her alan ve meslek için geçerli olacak trendler;

1. Farklı, faydalı ve yaratıcı olmak
2. Nano ve genetiği iyi anlamak
3. Teknoloji algı ve kullanımını yüksletmek
4. Multidispiliner düşünmek-yapmak
5. İngilizce bilmek

Gelecekte önem kazanacak meslekler:
• İnternet Pazarlama Uzmanları
• Anti Terör Uzmanları
• İş Terapistleri
• Network Uzmanları
• Web Uzmanları
• Sürdürülebilir İş Modeli Uzmanları
• Etki ve Mahremiyet Koruyucuları
• Sağlık Karantinacıları
• Biyoloji ve Gen Uzmanları
• İçerik Yaratıcılar
• Matematikçiler - Simülasyoncular
• Holografikerler
• Yaşam Koçları - Gurular
• Rüya Gerçekleştiriciler
• Tasarım Guruları
• Enerji ve Kaynak Müfettişleri
• Ekomanüpülatif Çiftçiler ve Balıkçılar

• Taşeron- Fason Yöneticiliği

Kurumlar sabit, ücretli çalışanlar kadar, hatta daha fazla, kendi uzmanlık alanlarında bağımsız hizmet sağlayıcı kişi ve/veya küçük-butik kurumlarla çalışacaklar. Taşeron- Fason Yöneticiliği Değişik yapılardaki çok sayıda taşeron-fasoncu arasındaki rekabeti yönetmek ve uyumu sağlamaktan sorumlu olacaklar.

• Değişim Yöneticiliği

Güncel operasyon sürerken, kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları (insan, teknoloji, ürün, hizmet, süreç, paydaş, iletişim vbg tüm unsurlar) uzgörüp, planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp, tedarik etmekle uğraşacaklar. Mevcut sistemin trübülansa girmeden akarcasına sürekli değişim geçirmesine liderlik edecekler.

• Yönetici Menajerliği
Her türlü kurum için en önemli kaynak, sermaye; bugünkülerden daha da üstün özelliklere sahip, yaratıcı insanlar olacak. Bu kişilerin en doğru işlerde olmalarını sağlayan, onları portföylerinde bulunduran menajerleri olacak. Tıpkı bugünün Sektöründe dev dünya şirketlerinin tepe yöneticilerinin kariyer ajansları gibi. Bu hizmeti bireyler kendileri de satın alacaklar.

• Hot-line İşletmeciliği
Teknik sorunları yerinde saptayıp, onaran tamircilerin yerini, uzaktan onarım yapan akıllı yazılımlar ve 3 boyutlu hologramlar alacak. Bugünün teknik servisleri bu şekle dönüşecek. Mekanik arızalar tamir edilmeyecek. Gerektiği durumlarda fiziksel tamir olmayacak, tüm parçalar değişebilecek.

• Akıllı tedarik yöneticiliği
Tedarik zinciri yöneticiliği, inovasyondan, üretime, ambalajlamadan, stoklamaya, taşımaya, faturalamaya, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde etkin ve sorumlu olacak. Tedarik Zinciri Yöneticiliği, Akıllı Tedarik Yöneticiliğine dönüşecek. Akıldan-Tezgaha kadar ve hatta yeniden dönüşüme kadar, tüm süreçlerde etkin olacak, maksimum düzeyde yazılım, uzaktan tanıma sistemleri ve robotik cihazlar kullanılacak.
• Sanal Market işletmeciliği
Bugünün perakende sektörü yöneticilikleri büyük ölçüde Sanal Market İşletmeciliği ve Yöneticiliği ile yer değiştirecek. Her türlü alışverişin çoğu internet üzerinden yapılacağından perakende satış noktalarının ve bu tür mekanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurgulanmış tüm diğer servis sağlayıcı kişi ve kurumlar robotik, sanal sistemlerle yer değiştirecek. Tüm bu sistemlerin yöneticiliği, yaratıcı uygulamalar geliştirilmesinden sorumlu poiziyon; Sanal Market İşletmeciliği olacak.

• Robotik Sorunlar Avukatlığı
Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman Avukatlar olacak.

• Senaryo Tasarımcılığı
Eğitim, iletişim sistemlerinde bir şeyleri anlatmak ve sadece film izletmek yeterli olmayacak. 5 duyuya hitap eden 3 boyutlu görsellerin, uygulamaların cazibesi artacak. Her türlü konu için senaryo yazmak, hikaye kurgulamak onları çekmekten, teknolojiye aktarmaktan daha aranılır bir özellik olacak. Kurum ve kişilerin geleceğine ilişkin uzgörüleri senaryolaştıran, strateji gelişimine yardımcı olup, zemin hazırlayan senaristler en aranan mesleklerden olacak.

• Yapay Zeka Pazarlamacılığı
İnsan düşünce sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satıcıları. Örnek bir pazarlamacı sunumuJ ‘’Bakın bu küçük aleti uyurken odanıza koyarsanız, siz uyanırken vücut ısınızın değişiminden, beyin dalgalarınızdan bunu anlayıp, ışıklarınızı, açacak, sevdiğiniz müziği başlatacak, oda sıcaklığını sizin istediğiniz düzeye getirecek sistemleri çalıştıracak’’ şeklinde olacak.

• 5 duyu Reklam Tasarımcılığı

Yapay zeka ile koku almak, dokunuş hissetmek vbg duygular da uzaklara iletilebilecek. 5 duyuyu hissettirebilecek teknoloji ile sunulan reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak.

• Soru Bankası Tasarımcılığı

İnsanların kapasiteleri giderek artacağından, gelişim sağlayacak, yeni şeyler sorabilmek zorlaşacak. Yenilikleri tetikleyecek soru sorabilmek ayrı bir uzmanlık alanına dönüşecek. Sektörel, tematik soru bankaları gelişecek. Bunların tasarımcıları en arananlardan olacak.

• Elektronik gazetecilik
Ekolojik nedenlerden ve yeni nesillerin algı sistemlerindeki evrimsel değişikliklerden dolayı kağıttan öğrenmenin yerini internet üzerinden dijital gazetecilik, mobil yayınlar vbg alacak. Statik haberlerin, fotoğrafların yerini hareketli, sesli yayınlar alacak. Erişimleri, içerikleri, zamanlaması vbg de kişisel tercihlere göre seçilebilir nitelikte olacak.

• Duygu Tasarımcılığı

Genetik ve nano teknolojilerin gelişmesi ile yapılacak işe, yaşanılacak duruma uygun duyguların belirlenmesi ve gerekli kimyasal drog reçetelerinin, yapay zeka, sanal ortam uygulamalarının kurgulanması mümkün olacak. Bunu ihtiyaca göre Duygu Tasarımcıları yapacak. Bugünün ‘’image maker’ları’’ muhtemelen bu işleri yapıyor olacaklar.

• Gen Terapistliği

‘’Geçmiş olsun, hayrola neyiniz var?’’ dendiğinde verilecek yanıtlar çok daha özel ve belirgin olacak. ‘’göğüs hücrelerimdeki genlerde sorun var, gen terapisi alıyorum’’ gibi… Bozuk genlerin tespiti ve düzeltilmesi ile ilgilenen, hatta gen haritasına göre ileride bozulacak genleri önceden tespit edip, önlem alacak programları geliştirenlere Gen Terapistleri diyeceğiz ve bu meslektekilere çok önem vereceğiz.
• Genetik Ekonomi
Genetik teknolojiyle ilintili her şey, tıpkı bugünün dijital devrim zenginleri gibi genetik zenginleri, iş alanları oluşacak. Oluşmaya başladı bile. Bu tür sınırsız ürünün satış piyasasının yönetilmesi, yepyeni bir ekonomik yapı ve boyut yaratacak. Tüm güç dengeleri genetik teknoloji ve ürünlerine sahip kişi, kurum, toplumlar lehine değişecek.

• Bilgi Madenciliği
Sınırsız bilgi üretme, yayma kapasitesi nedeniyle insanların; ‘’neyi bilmek, neyi bilmemek gerekli, gerekli olmayanlar nasıl elenecek, asıl ve öncelikli olanlara nasıl erişeceğim?’’ sorularına yanıt vermeye yarayacak sistemlerle uğraşanlara ‘’bilgi Madencileri’’ denecek. Bilgi okyanusundan iletişim teknolojileri, yapay zeka uygulamalarıyla güncel global gelişmeleri yakalamak, ayıklamak, birleştirmek, gerekli ve öncelikli olanları seçmek, kullanılabilir hale getirmek başlı başına ve en önemli iş alanlarından biri olacak.

• Alternatif Besin Müh.
Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve Nano teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak insanların beslenme ihtiyacına yanıt verecek alternatifler üzerinde çalışacaklar. Geleneksel tarım, hayvancılık, kaynakları, üretim sistemleri insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta, yararlı olmakta yetersizleşiyor. Buna çareyi alternatif besin mühendisleri bulacak, diyet reçetelerinden kurtulacağız.

• Franken Food Denetçiliği

Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmaları ve bunları uygulayanlara denecek.

• Siber Teknoloji Mühendisi
Insansı robotik sistemler, yapay zeka ve bunların entegrasyonu üzerinde çalışacak hayati mesleklerden biri olacak.

• Enformasyon-Bilgi Mühendisi
Bilgi Madencilerinin işlediği , derlenmiş bilgilerin uygun kişilere, uygun içeriklerde ve formatlarda iletilmesi için çalışanlara denecek.

• Nano Yapı Mühendisi

Nano teknolojinin inşaat, yapı sektörüne kazandıracağı ürünleri maksimumda geliştiren, kullanan, bugünün inşaat mühendislerinin yerini alacak dal. Geleceğin mimar ve mühendislerine benzer işleri yapanlar sadece yaratıcılıklarını kullanacaklar, çünkü tüm hesap ve çizimleri, üstelik boyutlu prova verecek şekilde robotik sistemler yapacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder